Удоволствие без месо
Удоволствие без месо
Все повече главни готвачи предлагат и вегетарианско меню в ресторантите си. Дори тези, които обичат да ядат месо, могат да оценят това.
Когато Денис Котър от Café Paradiso в Корк, Ирландия, получи наградата "Готвач на годината" през 2010 г., светът на кулинарията се изненада, тъй като Котър има един от най-добрите вегетариански ресторанти в Ирландия. С изключение на някои пионери като Тал Ронен (Le Cordon Bleu, С. Луис), Ален Пасар (L’Arpège, Париж), Пиетро Лийман (Joia, Милано), Кристиан Вренк (Wiener Kochsalon, Виена) и Ролф Хилтъл (Hiltl, Цюрих), вегетарианската кухня е рядко срещана във висшата кулинария.
Това се променя пред очите ни. Американските топ готвачи Томас Келер (The French Laundry в Юнтвил, Калифорния и Per Se в Ню Йорк Сити), Жан-Жорж Вонгерихтен (сред останалите и Jean Georges в Ню Йорк Сити), Ерик Риперт (Le Bernardin в Ню Йорк Сити) и Чарли Тротър (предишното Charlie Trotter’s в Чикаго) наскоро публикуваха рецепти във вегетарианската готварска книга ("Great Chefs Cook Vegan" на Gibbs Smith Pub), която очевидно вдъхнови много колеги готвачи. Известните готвачи от САЩ Карла Хол, Михаел Чиарело, Хуберт Келер, Радика Десаи, Пол Ки, Кени Джилберт и Хектор Сантяго бяха наградени през април 2012 година от блога "The Opinioness of the World" като седемте най-добри за техните вегетариански ястия.
В своя ресторант Magnolia в 5-звездния курорт Madinat Jumeirah в Дубай Габриеле Круз предлага на чуждестранните си гости изискани ястия от най-високо качество. А Михаел Хофман от луксозния ресторант Margaux в Берлин сервира модерно "зеленчуково меню" от шест блюда с продукти от собствената си градина в Бранденбург. Немският телевизионен готвач Кристиан Хенце обобщава нещата така: "Вегетарианските ястия дълго време пребиваваха в сенките на висшето кулинарно изкуство. Това бързо се променя в момента, защото все повече колеги откриват безбройните творчески възможности и високия потенциал на удоволствие от вегетарианската кухня. Днес много от класните ресторанти имат богати вегетариански ястия и дори пълни тристепенни менюта."
Линкове:
Denis Cotter: www.cafeparadiso.ie
Tal Ronnen: www.chefs.edu/St-Louis
Alain Passard: www.alain-passard.com
Pietro Leemann: www.joia.it
Christian Wrenkh: www.wiener-kochsalon.com
Rolf Hiltl: www.hiltl.ch
Thomas Keller: www.frenchlaundry.com
Jean-Georges Vongerichten: www.jean-georges.com
Eric Ripert: www.le-bernardin.com, www.aveceric.com (MIELE-Partner)
Charlie Trotter: www.charlietrotters.com
Carla Hall: www.carlahall.com
Michael Chiarello: www.michaelchiarello.com
Hubert Keller: www.hubertkeller.com
Radhika Desai: https://twitter.com/ChefRadhika
Paul Qui: http://uchiaustin.com/uchiko-biographies-pqu, www.facebook.com/paul.qui.9, https://twitter.com/pqui
Kenny Gilbert: https://twitter.com/chefkennyg37, http://www.facebook.com/chefkennyg, http://kennygblog.passionate-culinary-enterprises.com/
Hector Santiago: www.puravidatapas.com, https://twitter.com/ChefHector
Gabriele Kurz: www.jumeirah.com
Michael Hoffmann: http://margaux-berlin.de
Christian Henze: www.henze-kochschule.de