Навара
Навара
Някога гордо царство, регионът на Навара в Северна Испания е придобил световна репутация за изискани вина.
Автономният регион Навара, намиращ се в средата на северната част на Испания, се характеризира със стръмния, скалист и често бурен бряг на Атлантическия океан на северозапад, безбройните долини на Пиренеите и подножието им на североизток, сухия басейн около Памплона и бреговете на река Ебро на юг. Това по-скоро прозаично описание отразява естественото разнообразие на вината, произвеждани в това бившо кралство (824-1841).
Дори римляните правели вино в Навара. Въпреки това, след като поредица различни сили окупират региона, всяка от които предпочита различни напитки, винопроизводството спира за дълго време. Едва през 12ти век, когато монасите от Клуни в Лоара и Сито в Бургундия създават манастири в Навара, винарството най-накрая е възстановено. Следите могат да се видят още днес на винения маршрут Рута де Лос де Сантяго, който се простира успоредно с Camino de Santiago, най-известната поклонническа пътека в света, като минава през много чудесно запазени села, църкви, манастири, дворци и винарни.
Днес петте винарски района на Навара се простират върху площ от 15 280 хектара на юг от Памплона. Районът произвежда най-вече (70%) силни, богати червени вина от старите испански сортове грозде Темпранийо и Гренаш и модерните френски сортове Каберне Совиньон и Мерло. Около 25% са свежи и плодови вина розе (Росадо или Кларет), а около пет процента са сухи бели вина с флорални нотки от грозде Шардоне и Виура и сладки вина Москател.
Навара има едно от най-либералните закони за вино в Испания, поради което е възможно да се намерят примери за почти всеки стил вино: вина, произведени от един и същ сорт грозде и ферментационни смеси във всяка възможна комбинация, чудесни старомодни плодови вина и съвременни дизайнерски вина, вина, произведени от лозя на възраст до 70 години и от тригодишни „младоци“. Спектърът на червените вина варира от млади остри тежки вина до Gran Reservas на еднофамилни имоти (Pago на испански), зрели в дървени бъчви за период до 36 месеца и годни за пиене едва след десет години, въпреки че след като узреят, те засенчват виното „Бордо“ по елегантност, сложност и копринена гладкост. За съжаление, много бели вина също се произвеждат в бъчви „Барик“, които често отнемат техните плодови нотки. Въпреки това, всичко се променя сега: невероятен брой висококвалифицирани жени работят както в семейните винарни, така и в кооперативи. Те не само намаляват времето, което виното прекарва в бъчвата, но и все по-често презасаждат старите сортове грозде. Най-доброто от това е, че все повече и повече от тези вина се изнасят и по този начин се предлагат извън Навара.
Текст: Райнър Майер
Допълнителна информация може да намерите в интернет на navarrawine.com (испански, английски, немски)