Изкуството на съвършенството
Изкуството на съвършенството
Независимо дали става дума за сухо печене, печене на пара, или с горещ въздух, всеки метод на готвене има своите предимства и своето очарование. Това прави готвенето толкова разнообразно и вълнуващо. Малко кулинарно пътешествие из историята на готвенето.
Независимо дали става дума за пържене, готвене на пара или барбекю, задушаване или бланширане, в началото на всеки етап от готвенето става горещо. Когато първите хора открили огъня случайно вследствие на удар от мълния, а после разбрали, че месото е много по-лесносмилаемо след топлинна обработка, човечеството направило голяма крачка напред в своята еволюция.
Днес – приблизително 1,5 милиона години по-късно – огънят и въглищата все още са най-разпространеният енергиен източник за приготвяне на храна в света. С течение на времето нашите прадеди се научили не само как да палят огън, но и как да го контролират, в резултат на което да използват различно време на приготвяне и различни температури.
Въпреки това едва след откриването и използването на електричеството в бита, отпаднала зависимостта на хората от огъня и въглищата. Първата електрическа готварска печка била изобретена в САЩ в средата на 19-ти век.
Усъвършенстването на изкуството на готвенето достигна нови висоти с разработването на индукционната плоча и нейните различни зони за готвене. Друга важна стъпка в историята било изобретяването на фурната, първоначално представляваща издълбана в земята дупка за печене на храна, преди около 4000 години, с което нашите прадеди вече можели да приготвят изцяло нови ястия.
С течение на времето фурната се отделила от огъня и въглищата, точно както и готварската печка. Днес тя е модерен уред за вграждане, който може да се използва навсякъде, където има електроснабдяване – дори с грил и вентилатор.
Деликатният метод за готвене на пара е известен още от древен Китай. Храната се готви на пара отделно от водата, в специални съдове с двойни стени.
Съвременните комбинирани фурни с пара използват комбинация от влажен въздух и сухо нагряване за деликатно приготвяне на храна.
Историята на кухненските уреди е история на намаляване – на времето, енергията, материала и дори на опасността. В същото време това е и пример за финото изкуство на перфектното ястие.
В нашата огромна база данни с рецепти ще откриете безброй рецепти, използващи различните готварски методи.