Говеждо месо „Вагю“
Говеждо месо „Вагю“
Тази японска порода добитък е най-скъпата в света. Неговото фино мраморно месо без тлъстини е много търсен деликатес.
Ако някога сте опитвали неговото чудесно крехко и силно ароматно месо, неизбежно ще изпаднете в ентусиазъм от начина, по който се топи в устата ви и оставя фин пикантен вкус, който никое друго месо не може да предложи. Защо вкусът на японското говеждо месо (буквалния превод на вагю) е толкова различен? В сравнение с други видове добитък, като например ангъс, то има особено голям и мощен ръст. Месото му е с ниско съдържание на холестерол и е силно питателно. Животните не се хранят с изкуствени растежни хормони или профилактични антибиотици. През цялата си история те рядко са били кръстосвани с други породи, защото в продължение на векове този добитък се е отглеждал предимно за впрегатни животни. Консумацията на месо е била забранена от правилата на будизма в Япония. Едва след отварянето на Япония през 1868 г. се е повишило търсенето на говеда с по-голяма мускулна маса: Японско черно говедо (Kuroge Wagyu), японско късорого говедо (Tankaku Wagyu) и японско кафяво говедо (Akage Wagyu). Японското черно говедо е най-шипоко разпространеното.
Вагю може да бъде определено само като говеждо месо „Кобе“, ако са родени, отгледани, угоени и заклани в района на Кобе на Япония. По-малко от 0,5% от произведеното в Япония говеждо месо е говеждо месо „Кобе“. От средата на 90-те години на миналия век говедата вагю са изнасяни в САЩ за научни цели и сега има големи стада вагю както в САЩ, така и в Канада. Износът на говеждо месо вагю, живи говеда, ембриони и сперма в Европа е разрешен за първи път през 2014 г. В резултат на това в Европа има сравнително малко ферми за вагю, но това със сигурност ще се промени в бъдеще. През 2017 г. в Германия около 140 животновъди и фермери се обединяват, за да формират асоциацията „Вагю“.
Текст: Райнър Майер