Vinho Verde – леко португалско вино
Vinho Verde – леко португалско вино
Това бяло вино от най-северозападната провинция на Португалия ненатрапчиво се превръща от незабележима стока на масовия пазар в звезда сред леките освежаващи вина.
До 80-те години на ХХ век от най-големия винен район на Португалия, простиращ се от Испания до Дуро, идват предимно леки пенливи червени вина. От тогава насам нещата са се обърнали: около 85 % от цялото Vinho Verde днес са бели вина.
Те освен това са и много по-подходящи за климата, който се характеризира от планини, речни долини, Атлантическия океан, много дъжд зимата и пролетта (средно 1200 mm годишно) и сухи, горещи месеци през лятото и есента. Дебел зелен килим покрива тесните долини и равнините до самото море.
Регионът за отглеждане на Vinho Verde е правно определен през 1908, и наименованието за произход (D.O.) се ползва от 1959 г. Днес Vinho Verde DO покрива 21 000 хектара земя, засадена с лозя, 129 000 плантации, 47 сорта грозде, 25 500 лозари и 600 винари, които произвеждат приблизително 85 милиона литра вино годишно и го експортират в 80 страни.
Как успяват лозарите за произведат такова леко и плодово вино с алкохолно съдържание от 11 алкохолни процента с Vinho Verde? Това става основно благодарение на използваните сортове грозде, които имат високо киселинно съдържание. Много от тях са автохтонни, тоест растат само в Северна Португалия.
Друга причина за плодовата свежест е гореспоменатата ябълчно-млечнокисела ферментация, при която ябълчената киселина се превръща в млечна киселина и се отделя въглероден двуокис и киселина.
В резултат на това идеалното бяло Vinho Verde D.O. има вкус на цитрусов плод и зелена ябълка, придружен с аромат на зимна свежест, киви, маракуя, ананас и минерали.
Традиционното Vinho Verde D.O. е смес от няколко сорта грозде, сред които Алвариньо, Аринто, Авесо, Азал, Батока, Лурейро и Трахадура. В същото време Vinho Verde се произвежда и само от един сорт грозде, например от Лурейро или Алвариньо. Тези вина като цяло са по-заситени с аромати на екзотични плодове, имат по-малко киселина и повече остатъчна захар.
Повече информация ще намерите на адрес www.vinhoverde.pt/.