Риба на пара? Пфу! Кисело мляко? Не ми харесва! Брюкселско зеле? Не, мерси!
Неофобия, страхът от новото, се събужда у децата. Те харесват само това, което познават. За да се чувстват сигурни, те предпочитат любимата им храна да бъде нещо, което така или иначе ядат през повечето време. Любимата храна на майката по време на бременността и кърменето също така изгражда хранителните навици на децата. Ако майката обича чесън или люто чили, малките също обичат пикантните храни по-късно.
Не само децата и младите хора отказват нови храни или ястия, с които не са запознати. Това поведение е в нашите гени. Това недоверие е защитавало предците ни преди много време от неприятни изненади. Но какво да се прави, ако децата ядат само едно и също? Не им се карайте. Вместо това заложете на ефекта "повече предлагане". Изследователите са открили, че децата се доверяват на нещо ново само след като то им е било предлагано десетина пъти.
С други думи, не се предавайте. Продължавайте да им предлагате да опитат по малко отново и отново. Децата ще рискуват да опитат новия вкус в някакъв момент и ще хапнат ентусиазирано от храната.