Пълнозърнестите продукти са категорично по-здравословни! Разбира се. Брашната от жито, лимец и ръж, смлени от цяло зърно, доставят на организма множество витамини, минерали и фибри.
Но дали белите брашна без трици и зародиши са напълно безполезни и дори вредни? Изобщо не е вярно в този случай?
За щастие, тялото ни е много по-склонно на компромис, отколкото някои експерти по храненето; то се наслаждава и на по-здравословните храни, стига да ги понася добре. Не всеки стомах обича пълнозърнестите храни. Те могат "да тежат в стомаха" и да предизвикат стомашен дискомфорт при по-чувствителните хора. Така че любителите на белия хляб могат да го ядат спокойно. Идеята, че белите брашна ни дават само "празни" калории, е напълно погрешна.
За Ваше успокоение, нека направим сравнение: бялото брашно (тип 405 и 550) все още съдържа една трета от минералите на пълнозърнестото, големи количества витамини от B групата и толкова много белтъчини и фибри, че може да бъде класифицирано като "източник на диетични фибри", дори съгласно стриктните стандарти на ЕС. Всъщност, бялото брашно съдържа 3 % повече фибри от повечето видове плодове и зеленчуци.