Въпреки че носят едно и също име, испанската и мексиканската тортиля са коренно различни, що се отнася до съставките, приготовлението и използването.
Испанската тортиля представлява всъщност омлет с картофи, изпържен от двете страни или печен на фурна. За разлика от нея мексиканските тортили са кръгли питки, приготвени от специално царевично брашно (masa harina) и вода, с или без мазнина, на гореща плоча или на тиган. Тъй като в Мексико се срещат много видове царевица, може до видите синьо-лилави тортили редом до по-често срещаните бледожълти. Единственото общо между двете тортили е името, което буквално се превежда като „малък сладкиш“ или „малка питка“.
Докато испанските тортили – украсявани редовно със зеленчуци, като лук, чушки, домати, люти чушки и ароматни треви – често се сервират като добавка, мексиканските са основата на безброй лесни и трудни ястия, които се ядат с ръце. Ако са напълнени със зеленчуци, сирене, месо или риба и увити на руло, се наричат буритос. Поставете им пълнеж и ги прегънете, a след това ги изпържете или изпечете и те ще станат тостади.
Испанска тортиля (Tortilla española)
Съставки (за 4-6 човека):
600 г картофи, които не се разваряват (сварени и обелени предишния ден), 5 яйца (средни), 50 г сметана, сол, прясно смлян чер пипер, масло, за намазване на формата; плюс 1 форма за печене с диаметър 30 см
Приготовление:
Нарежете картофите на тънки филийки. Разбийте яйцата със сметаната.
Поставете нарязаните картофи в голяма купа заедно с яйцата и сметаната и разбъркайте добре. Подправете обилно със сол и черен пипер. Намажете с масло форма за печене, излейте картофената смес и изгладете повърхността.
Печете тортилята във фурна в продължение на 25-30 минути на температура 140° C (Moisture Plus (Влага плюс) при фурните с автоматично овлажняване с пара) или на 160° C при загряване отгоре/отдолу, на второто ниво отдолу нагоре. Оставете тортилята да изстине, докато стане приятно топла.