Хелена Рицо

Историите са около нас и чакат да бъдат открити

За световноизвестния готвач, Хелена Ризо, постигането на най-доброто от творчеството изисква да бъдете отворени към света и винаги да искате да се подобрявате. Тя вярва, че вдъхновението може да се открие навсякъде, ако имаш правилната гледна точка.

“Ако вложите цялото си сърце в това, което правите, ще изненадате себе си и другите.”

- Хелена Рицо, световноизвестен главен готвач

В своя ресторант “MANÍ” в Сао Пауло Хелена поставя в центъра на вниманието ястия, които са комбинация от бразилска и европейска кухня. Когато смесва влияния, култури и преживявания, тя е потопена в своята страст – да открива нови начини да удивлява своите гости.

Вдъхновена от света

“Мога да се вдъхновя от продукт, от пътуване. Мога да чета нещо интересно, което да ме отведе до идея за ястие.”

Хелена винаги е искала да види света, да учи нови неща и да открие онази невероятна любов в живота си. Като човек, който открива естествената красота в почти всичко, житейският ѝ път я отвежда от изучаването на архитектура до кариера на модел и накрая – до най-голямата ѝ страст, готвенето. Тя е живяла и работила в различни градове в Европа и се е учила от най-добрите – не само в кухнята, но също така и от начина им на живот и философията им за живота.

“Искрено вярвам че ... заедно можем да създадем прекрасни неща”

Главен готвач среща човек на изкуството

Хелена и Азума сан

Като човек, който се вдъхновява от различни култури, Хелена също е завладяна от Япония и японската кухня. Тя споделя, че в цветните творения на Макото Азума открива същия тип концентрация, както и в японската кухня. Тя бе възхитена от начина, по който Макото запазва естествената красота на цветята, като ги замразява в лед. По време на съвместната им работа тя искаше да създаде ястие, с което по същия начин да улови един момент от времето, да излезе извън реалността и да покани хората да изживеят нещо отвъд рамките на обикновеното.

 

Когато правилното време е всичко: фурна от поколение 7000

Времето е от изключително значение за кулинарния свят. Няма значение дали става въпрос за времето, необходимо за приготвянето на даден продукт, или за времето, през което клиентът чака на масата – определянето на точния момент трябва да бъде безгрешно. Ето защо Хелена е толкова впечатлена и заинтригувана от фурната от поколение 7000. Тя се довери на иновативната технология на уреда и постигна перфектни резултати с всяко ястие, което ѝ даде възможност да разгърне креативността си. По този начин тя имаше възможност да концентрира вниманието си върху най-артистичните елементи на ястието и да подреди цветовете по начин, който перфектно се съчетава и контрастира с творенията на Макото.

Вдъхновена от цветовете

Вдъхновена от цветовете в творенията на Азума, Хелена създаде ястие с риба, приготвено с фурна от поколение 7000 и пресъздаващо хармония от цветове и продукти, като сладки картофи, маринован карфиол, тиквички и хрупкав чесън. По време на съвместната работа тя създаде и ястие с патица, радикио, лук и сини боровинки. За това финално ястие Хелена подреди останалите съставки около патицата под формата на крило, символизиращо степента на свобода, която човек трябва да има, когато готви.


“Смятам, че работата с технологии в кухнята, които ни дават увереност, е нещо изключително успокояващо – с тези технологии днес всеки може да готви много добре, всеки един.”

Ваш ред ли е?

Готови, приготви се, готвим!