машинно масло Автомобилно масло
Първо, направете абсорбиращ тампон под тъканта. Третирайте петното първо с алкохол, а след това с терпентин. Повторете този процес с терпентин, докато не се отделя повече масло в тампона. След това поставете течен препарат и вода на мястото и попийте петното леко. След това изплакнете дрехата много добре и изперете в пералня с мощен препарат. За упорити петна повторете процедурата
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
 Бира Бира
Хмел и малц изчезват, без препарат за  отстраняване на петна, когато изперете прясното петно от бира с топла вода. Сухи петна се втриват преди изпиране с топъл разтвор от разреден оцет; старите петна накиснете първо с малко глицерин. След това бирата често изчезва напълно след първото изпиране
Кръв Кръв
Ако видите кръв, можете да направите следната първа помощ: веднага изплакнете със студена вода и след това накиснете дрехата в солена вода. За старите петна преди прането помага малко разреден амоняк ефикасно за всяка кръвна група.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
Обгорено Обгорени материи
Ако искрата е обгорила дрехата, обработете мястото първо със светъл, топъл, около 10% разтвор на оцет. Някои тъкани след това може да се избелват с водороден прекис (проверете с начален тест) или с хлориране.

Масло Масло
Маслото се премахва лесно и дори може да помогне за по-лесно решение за премахване на упорити петна от мазнини, катран и смола. Можете да изстържете петното и накрая точно като нормална мазнина да обработите с малко бензин или гъба със светъл спирт.
Коняк Коняк
Обработете петното първо с хладка вода и след това с малко течен препарат и вода.
Кола Кола
Пресни петна от кафявата напитка обикновено се разтварят при първото пране. При старите петна първо помага мек почистващ препарат поставен върху петното и след това минерална вода като "разтворител".
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
08 Къри
При неправилно третиране, тази фина подправка се превръща в същинска напаст. Затова първо избършете петното от къри, а след това третирайте мястото с глицерин, спирт или одеколон. Кърито ще изчезне с лекота.
09 Дезодорант
Обработете петното преди изпиране за предпочитане с 5% лимонена киселина.
Жълтък Жълтък от яйце
Не търкайте петното, а посипете със сол. Изчеткайте изсушеното петно и напръскайте със студена вода. Когато петното е от жълтъка и белтъка на яйцето, се препоръчва разреден амонячен разтвор. След това изперете.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
 Сладолед Сладолед
Първо помага смес от алкохол и амоняк поставени на петното. След това отстранете останалото с топла, чиста вода.
 Ягоди Ягоди
Първо обработете петното с топла сапунена вода. Упоритите петна могат най-добре да се премахнат директно с белина.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
26 Петна от боя
Петната от ноя по дрехите не са повод да се разстройвате (ако все пак знаете каква е боята). От водоразтворимите бои най-лесно ще се избавите с помощта на твърд или течен сапун ( след това просто изперете дрехата). Срещу маслени бои, добро средство е терпентинът. Изтъркайте с него преди пране. Той помага и при петна от лак. При акрилните бои положението е по-сложно. Добавете към спирт, няколко капки амоняк и няколко пъти изтъркайте петното преди прането.
 Мазнина Мазнина
Изперете с препарат или топла сапунена вода и след това изперете в пералнята. Тук се препоръчва използването на течен перилен препарат, който съдържа повече повърхностно активни вещества от прах за пране и по този начин мазнината се отстранява много добре. Един стар домашен трик е използване на картофено брашно -  мазнината се абсорбира и след това се изчетква. Алтернативно действа и алкохол или сапун с алкохол. Мазните петна изчезват бързо, когато се третират с почистващ спрей съдържащ  разтворител за петна. След това изперете с течен перилен препарат. Нежеланите мазни петна по деликатни мъжки вратовръзки  посипете с щипка талк. По-късно, леко разтрийте с памучен тампон.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира
 Флумастер Флумастер
Следите от флумастер са като тези от химикалка - трудно се премахват, защото багрилата остават упорито в тъканта. Обработете петното няколко пъти с алкохол и терпентин или някакъв глицерин и след това изперете. 
 Плодов сок Плодов сок
Първо обработете
мястото с малко минерална вода и тогава изперете дрехата в пералнята. Срещу трудни петна помагат някои избелващи течни препарати, които се нанасят  директно на петното преди изпиране.
Съвет:
Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира
Зеленчуци Зеленчуци
Петна от свежи зеленчуци се премахват с кърпа и студена вода. Само за петна от домати и спанак трябва да се използва топла сапунена вода, най-добре е предварително третиране на петното с филийки от сурови картофи. Когато зеленчуците са свързани с мазнина, брашно и сметана, почистете областта по дрехите преди изпиране с мек почистващ препарат. Зеленчукови петна обикновено изчезват без следа, когато се обработват с избелващи течни препарати или препарати за отстраняване на петна.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
Трева Трева
Първоначално нека няма вода върху петното, защото това би затруднило да се премахнат следите от трева. Третирайте петното с амоняк или лимонов сок преди изпиране. Срещу по-стари петна трева помага стар домашен трик - накиснете първо замърсения участък в кисело мляко и изплакнете с прясно мляко. За някои трикотажи се препоръчва комбинация от протеин и глицерин. Ако сте били с лека лятна рокля в провинцията, първо трябва да третирате тревните петна с алкохол. Зелени петна от трева избледняват бързо, когато са третирани с белина. За цветни, а също и за вълна и коприна материи, се използват избелващи препарати, които не повреждат цветовете. За бели ленени материи, просто добавете някакъв препарат за премахване на петна към препарата за пране.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
Смола Смола
Сложете проблемния участък първоначално върху лед. Така можете да изстържете петното по-лесно, което след това се третира с алкохол, сапун с алкохол, терпентин. Попийте сместа с попивателна хартия. Стари петна омекват първоначално с масло. Остържете тогава размекнатата смола внимателно с нож и измийте остатъка със сапун с алкохол.
Крем за кожа Крем за кожа
Срещу кремове за мазна кожа първоначално помага същият разтворител като за масло и топла сапунена вода. За цветни следи най-добре е да използвате допълнително белина. Бензин също помага за почистване на петна от крем по дрехите. 
Боровинки Боровинки
Средство за борба с петна от боровинки е сокът на един лимон.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира
 Пчелен мед Пчелен мед
Първо изперете петното с гореща вода, след което го третитайте с течен перилен препарат. 
 Касис Сок от касис
Петното се разтваря, както всеки плодов сок, обикновено след първото пране. За упорити петна, може да добавите малко препарат за отстраняване на петна. Преди пране също помага третиране с лимонов сок, оцет или сол.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира
 Кафе Кафе
Когато млякото
с кафе оставят кафяви петна, напръскайте петното първо със студена вода. След това напръскайте пестеливо с топъл глицерин и изплакнете с топла вода. За черно кафе без мляко, първо изперете петното с топла сапунена вода. За стари петна от кафе поставете щипка сол и покрийте петното с глицерин и след това жълтък. Изплакнете след половин час сместа със студена, а след това с хладка вода. Петна от кафе се почистват и с белина за цветни тъкани или с препарат за отстраняване на петна.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира
 Какао Какао
Изплакнете петното първо в студена, след това в гореща вода. Почистването не приключва, в противен случай петното е неприятно. Накиснете дрехата след това в солена вода. Ако след изпиране все още да се виждат следи от какао, напръскайте петното с безсолна вода от сварени картофи.Бързо може да се справите, ако изсипете директно върху петното течен препарат и оставите да постои 25 минути.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира
 Дъвка Дъвка
Поставете дрехата във фризера или използвайте ледени кубчета, за да се втвърди дъвката. След това я отстранете внимателно с нож и изчеткайте. Ако се налага почистете след това със спирт.  
27 Череши и вишни
Срещу петната от череши и вишни ще ви помогне сокът от прясно изцеден лимон. При цветни дерехи може да използвате препарат против петна за цетни тъкани, а при бели - също спеиализиран препарат за петна тип „белина“.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
28 Замърсявания на яката
Яката е визитната картичка на всяка дреха. За тази цел се продават специални миещи средства за ръчно почистване на яки. Те са в удобни тубички, пригодени за пътуване. Можете да използвате обаче и много по-евтин вариант - натъркайте със сапун и почистете с вода.
Съвет: Miele пералня с програма "петна" разпознава тези участъци и ги третира!
29 Химикалка
Ако се появи такова петно се направете че всичко е наред: ще ви трябва малко повече време и смес от оцет и спирт. За белите тъкани трябва да добавите и лимонов сок. Ще помогне също така и лак за коса - напръскайте обилно, а след това изстрийте със суха тъкан. За памук използвайте одеколон или спирт. След това може да изперете дрехата по обичайния начин и петното трябва да изчезне.
В магазините за битова химия се предлагат и специализирани препарати за такъв тип петна.
30 Ликьор
Петното от ликьор не е проблем - достатъчно е да го обработите с течност с голямо съдържание на спирт. След това се препоръчва да измиете със сапунен разтвор и да изплакнете в хладка вода.
За премахване на петна от вълна и коприн а използвайте леко топла вода.